Kentekenplaten (klaar terwijl u wacht!)

Ameco b.v. is een RDW-erkend producent van het nieuwe type GAIK kentekenplaten.

Vanaf begin 2000 is het nieuwe type kentekenplaat geintroduceerd.
Hier vindt u de bijzonderheden van deze nieuwe kentekenplaat.

Elke GAIK kentekenplaat heeft unieke codes!

Om fraude met kentekenplaten terug te dringen, heeft het RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) een nieuw systeem
ingevoerd voor de afgifte en inname van kentekenplaten: de Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten (GAIK). Elke GAIK-kentekenplaat wordt voorzien van unieke codes en echtheidskenmerken, waardoor controle achteraf mogelijk is. Zowel de afgifte als de inname van de kentekenplaten is veel strikter geregeld als in het verleden.

Kentekenplaat


Kenmerken

Blauw EU-symbool met daarin het NL-teken geïntegreerd in gele retroflecterende folie.
kentekenplaat_kenmerk2 Unieke code
kentekenplaat_kenmerk3 Duplicaatcode zichtbaar ingeslagen op de vervangende kentekenplaten, alleen na vermissing of diefstal van kentekenplaten of kentekenbewijs.
kentekenplaat_kenmerk4 Nieuwe cijfers en letters, enigszins anders van vorm en iets kleiner dan op de huidige kentekenplaten
kentekenplaat_kenmerk5 Keurmerk van de kentekenplaatproducent met bedrijfsnummer
kentekenplaat_kenmerk6 Datum fabricage door kentekenplaatbedrijf, samengesteld uit de laatste 2 cijfers van het jaartal en het weeknr.
kentekenplaat_kenmerk7 Zwart kader te verbetering van de leesbaarheid

Afgifte en registratie

ameco gaik

Bij de afgifte van uw kentekenplaten toont u ons uw legitimatiebewijs en kentekenbewijs deel I en II.

Wij registeren uw gegevens. Het kentekenbewijs deel I wordt afgestempeld. De stempel is het bewijs dat er twee nieuwe kentekenplaten zijn afgegeven (of één in geval van motoren). Nadat deze stempel op het kentekenbewijs is aangebracht, mogen er geen nieuwe kentekenplaten meer worden afgegeven. De witte kentekenplaten voor aanhangwagens, caravans en fietsdragers zijn in elk gewenst aantal verkrijgbaar op vertoon van het kentekenbewijs.

Binnen enkele minuten is uw kentekenplaat klaar. (Klaar terwijl u wacht!)

U kunt bij ons ook uitstekend terecht voor de luxe kentekenplaten met opgelegde letters. Ook kunnen wij voor u luxe kentekenplaathouders bestellen

Voor meer informatie over verschillende kentekenplaten kunt u de website van het RDW bezoeken.

 

kentekenplaat handelaar

Handelaar kentekenplaat
Alleen verkrijgbaar voor erkende bedrijven in de auto- of motorbranche.
De nieuwe kentekenplaat voor erkende bedrijven in de auto- of motorbranche is uitgevoerd in het lichtgroen met zwarte letters en cijfers. Deze platen worden o.a. gebruikt om klanten in de gelegenheid te stellen proefritten te maken. Maximaal 5 platen per handelaarskentekenbewijs.

kenteken taxi

Taxi kentekenplaat
Sinds 1 december 2000 zijn alle voertuigen die worden ingezet voor taxivervoer verplicht de blauwe taxikentekenplaten te voeren. De reden hiervoor was de bestrijding van illegaal taxivervoer en het scheppen van duidelijkheid naar taxigebruikers. Het kenteken zelf verandert overigens niet. Is het voertuig niet uitgerust met deze platen dan mag geen taxivervoer met het betreffende voertuig worden verricht.

blauwe kentekenplaat

Blauwe kentekenplaat
e blauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen met een ‘datum eerste toelating’ in Nederland voor 1 januari 1978. Deze plaat blijft in de huidige vorm bestaan en hoeft niet te worden omgewisseld. Voor meer informatie over het gebruik van de blauwe kentekenplaat kunt u bellen met de RDW

kentekenplaat export

Export kentekenplaat
Bij export van voertuigen.
Voertuigen die naar het buitenland geëxporteerd worden, moeten witte exportkentekenplaten voeren als ze rijdend over de weg het land verlaten. Deze kentekenplaten veranderen niet. Ze worden pas verstrekt na inlevering van de Nederlandse kentekenplaten bij ons.

kentekenplaat tijdelijk

Tijdelijke kentekenplaat
Alleen verkrijgbaar na verlies of diefstal van de kentekenplaten.
Deze kentekenplaat is uitgevoerd zonder het EU-symbool en het NL-teken en heeft een beperkte geldigheidsduur. Links op de kentekenplaat staat een maandnummer. Tot en met die maand is de kentekenplaat geldig.

kentekenplaat motor

Motor kentekenplaat
Per motor wordt één nieuwe kentekenplaat verstrekt. De nieuwe motorkentekenplaat is voorzien van het EU-symbool met daarin het NL-teken opgenomen in de folie. De kentekenplaat heeft een kleiner formaat gekregen en meet nu 21 x 14,3 cm.

Witte kentekenplaat voor aanhangwagens lichter dan 751 kg
Witte kentekenplaat voor aanhangwagens, caravans en fietsendragers.
De witte kentekenplaat voor getrokken materieel zoals aanhangwagens, caravans en fietsdragers heeft geen EU-symbool en NL-teken. Bij afgifte moet u het kentekenbewijs van het (trekkende) voertuig tonen. Als het trekkende voertuig is voorzien van de nieuwe kentekenplaten is ook de nieuwe, witte kentekenplaat verplicht voor het getrokken materieel. Heeft het trekkende voertuig nog de oude gele kentekenplaten, dan moet ook het getrokken materieel een gele kentekenplaat voeren. Deze kentekenplaat kan onbeperkt worden geleverd.

kentekenplaat aanhanger geel

Gele kentekenplaat voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg
Aanhangwagens die zwaarder zijn dan 750 kg moeten een nieuwe, gele kentekenplaat voeren. Deze kentekenplaat heeft een gele achtergrond, zwarte letters en een lichtblauwe zijbalk met de letters NL aan de linkerkant. Dit type kentekenplaat wordt gecontroleerd afgegeven en ingenomen. Het nieuwe kenteken van de aanhangwagen is hetzelfde als het nummer van het registratiebewijs. De eerste lettergroep op alle aanhangwagenkentekens begint met de letter W, die van opleggers met de letter O.

kentekenplaat aanhanger blauw

Blauwe kentekenplaat voor historische aanhangwagens
Historische aanhangwagens van meer dan 750 kg mogen een donkerblauwe kentekenplaat met witte letters gebruiken. Onder historische aanhangwagens vallen alle aanhangwagens die voor 1 januari 1978 in gebruik zijn genomen. Wanneer het trekkend voertuig een donkerblauwe kentekenplaat voert, dan mag de aanhangwagen lichter dan 751 kg ook voorzien zijn van een donkerblauwe kentekenplaat.

kentekenplaat vrachtwagen

Vrachtwagen kentekenplaat
Speciale kentekenplaat voor vrachtwagens.

Kleine kentekenplaat
De kleine kentekenplaat is bestemd voor voertuigen met op het kentekenbewijs een vermelding dat de kleine kentekenplaat is toegestaan. Ook deze plaat blijft ongewijzigd.

Speciale kentekenplaat
Er bestaan ook speciale kentekenplaten voor bijzondere groepen mensen. Denk hierbij aan het Koninklijk Huis met AA of diplomaten en ambassades met CD.